Vermogensmeting (rekstrook)

 

Met behulp van rekstroken en moderne apparatuur kunnen wij  nauwkeurig het koppel, toerental en vermogen meten van voorstsuwingsmotoren en generators van vrijwel ieder formaat. Door het lage gewicht en hanteerbare model van ons systeem, kunnen wij zonder problemen overal ter wereld worden ingezet. Wij meten en registreren het geleverde vermogen voor langere tijd, wat onze vermogensmeting uitstekend maakt voor de analyse van motor- en schroefprestaties, het afnemen van nieuwe voorststuwingsinstallaties en het handhaven van asvermogenbeperkende regelgeving.

meetsysteem

De werking van alle soorten rekstroken berust op het principe van de brug van Wheatstone. Voor het bepalen van het koppel maken wij gebruik van full-bridge rekstroken, welke vier actieve elementen bevatten en daardoor het meest accuraat zijn. Daarnaast compenseert dit rekstrookmodel voor onder andere temperatuurverandering. Onze mensen zijn getraind om de as te prepareren en de rekstrook zorgvuldig op de as aan te brengen. Een zender wordt verbonden met de rekstrook, waarmee een analoog spanningsignaal wordt verzonden dat rechtevenredig is met het gemeten koppel. Daarnaast wordt het toerental van de as gemeten met een infraroodopnemer. Een computersysteem wordt gebruikt om deze gegevens te registreren en om te rekenen naar een koppel en vermogen. De ruwe meetdata worden opgeslagen en bewaard, zodat de meetwaarden altijd achteraf geverifieerd kunnen worden. Ons systeem kan een of twee assen gelijktijdig meten, en de meetwaarden 30 dagen non-stop opslaan.

Toepassing

Het gebruik van reskstroken voor het bepalen van het koppel en vermogen dat door een as geleverd wordt is algemeen geaccepteerd en relatief eenvoudig én nauwkeurig. Wij hebben voornamelijk ervaring in het meten van het asvermogen van scheepsmotoren en generators. Bij nieuwbouw of refit van schepen kan worden bepaald of de motor en schroef het vermogen leveren en opnemen conform de specificaties. Een asvermogensmeting kan ook worden uitgevoerd als onderdeel van een performancetest, of om vast te stellen dat een motor niet meer vermogen levert dan een wettelijk vasgesteld maximum.

Benieuwd naar de mogelijkheden van een vermogensmeting op uw installatie? Neem contact met ons op!